Tehnika brzog čitanja nudi mnoštvo prednosti za sve ponaosob, naročito za biznismene, studente i ostale koji vole mnogo da čitaju. Uz ogromnu količinu informacija koje primamo svaki dan investiranje u tehniku brzog čitanja je veoma isplativo i korisno. Zamislite da pola vremena manje trošite na čitanje e-mailova, pregled društvenih mreža, web stranica, časopisa ili brže odgovarate u razgovorima sa prijateljima ili poslovnim partnerima.

Ako se pitate zašto biste svoje vrijeme ulagali u učenju tehnike brzog čitanja, evo nekih od razloga zašto već sutra to treba da se nađe na vašoj „to-do“ listi:

Osnaživanje – udobno vam je u svakoj situaciji u kojoj se nalazite

Ljudi vas svakodnevno osuđuju za ono što govorite. Ako ste na poslovnom sastanku i oklijevate da kažete svoje mišljenje jer niste sigurni u svoje činjenice, čitanje (i shvatanje onog što čitate) daje vam činjenice koje možete pretvoriti u znanje. U društvenim situacijama, dok razgovarate sa vašim prijateljima, udobno vam je jer vas oni poznaju. Međutim, kada se nađete među nepoznatim ljudima potrebne su vam stvari o kojima ćete razgovarati. Kada ostali diskutuju o nekoj temi, vi trebate mišljenje. Brzo čitanje vijesti, od svjetskih događaja do tračeva, daje vam mnoštvo tema o kojima možete razgovarati.

Novac – lakše pronalaziš posao

Novac predstavlja zaštitu i sugurnost za vas i vama bliske ljude. Bez obzira na to da li ste zaposleni ili želite bolji posao – znanje je moć i pomaže vam da se istaknete. Treninzi brzog čitanja pomoći će vam da dostignete svoj cilj. Certifikat treninga čini vas privlačnijim za poslodavca. Brzo čitanje pomaže vam da poboljšate svoje obrazovanje i donosi vam bolje prihode.

Ojačavate ličnost – postajete sigurniji

Koliko se udobno osjećate dok komunicirate sa svojim nadređenim? Ako poznajete svoju kompaniju, njene konkurente, aktuelna tržišta i finansijske vijesti osjećat ćete se sigurnije i sposobnije za ispunjavanje njegovih zahtijeva. Sigurno ćete dati dobre prijedloge za odjeljenje i posao. Šta je sa postavljanjem svoje tačke gledišta nekome za koga znate da se neće složiti s vama? Da li vam je to ugodno? U obje situacije, ako ste informisani, bolje ćete se osjećati.

Bolja memorija pamćenja – lakše ćete se prisjećati

Tehnika brzog čitanja ne uči vas samo brzom čitanju nego i boljem razumijevanju. Kada razumijete zašto je neka činjenica važna, zapamtit ćete je. Bolje razumijevanje će bolje utjecati na ostale segmente vašeg života. S obzirom da je memorija važan dio kreativnosti, bit ćete kreativniji u svemu što radite.

Više mogućnosti – poboljšat ćete svoju sposobnost za učenje

Imate li problema sa fokusiranjem na zadatke? Tehnika brzog čitanja pomoći će vam da se bolje fokusirate. Bit ćete mnogo fokusiraniji na ono što učite i željni da produžite svoje obrazovanje. Bolje obrazovanje vodi ka boljim mogućnostima.

Sofisticiranost – bolje razmišljanje

Brzo čitanje utječe na neuroplastičnost vašeg mozga. Pomaže vašem mozgu da mapira vaše veze. To znači da se ne poboljšava samo vaša kreativnost, nego i razmišljanje.

Smanjujete stres – fokusiranje je meditacijska vještina

Da li vam se teško fokusirati? U brzom svijetu, svakodnevno želimo da obavimo što više zadataka odjednom. To dovodi do fragmentirane pažnje i neefikasnosti. Brzo čitanje vas uči da se fokusirate. Ono oslobađa od stresa kao i meditacija.

Veće ambicije – bit ćete inspirisani da napredujete

Uz bolju memoriju i kreativnost, bolje razmišljanje i mogućnost da se fokusirate, shvatit ćete da postajete ambiciozniji. Bit ćete spremni da pređete slijedeći nivo u svojoj karijeri.

Postajete vođa – što više znate više ćete inovirati

Vođe u bilo kojoj oblasti inoviraju, oni su inovativni jer koriste ono što znaju.
„Inovativnost razdvaja vođu od pratitelja“ Stewe Jobs.

Veće vještine rješavanja problema

Svako ima izazove. Vaša podsvijest ih može riješiti. Brzo čitanje vam omogućava da više informacija dođe u vašu podsvijest. Uz više informacija vaša podsvijest može riješiti probleme.

Piše: Ilhana Šabanović

Seminar tehnika brzog čitanja će biti održan u Sarajevu u periodu od 8. do 10. juna.
Prijavu na ovaj seminar možete izvršiti putem linka ili putem e-maila: info@mentor.ba.