Microsoft Excel, tabelarni program kako ga mi često nazivamo, postao je sastavni dio većine poslovnih organizacija širom svijeta. Koriste ga profesori, poduzetnici i naučnici kao pomoć u izvršavanju svakodnevnih zadataka. Jedna od glavnih prednosti MS Excela je njegova fleksibilnost. Ova karakteristika omogućava korisniku da definira strukturu informacija koje su neophodne za lakše upravljanje, a ovaj program za tabelarne proračune je veoma jednostavan za korištenje. Loša vijest je tehnološka nepismenost, mnogi ljudi nikada ne daju Excelu šansu jer imaju zastrašujuće predrasude oko korištenja ovog programa. Zbog toga su cjelokupni segmenti ekonomije ograničeni ljudima koji nemaju osnovne digitalne vještine.

Microsoft Excel se obično koristi za finansijske aktivnosti. Razlog za njegovu popularnost je u tome što korisnik može koristiti prilagođene formule za izračunavanje kvartalnih, polugodišnjih i godišnjih izvještaja. Ovaj softver za tabele također pomaže pojedincima i stručnjacima da efikasno vode evidenciju o prodaji, izveštajima, o statusu projekta i izveštajima fakture. Microsoft Excel je veoma popularan i među profesionalcima iz pozadine nauke, jer im omogućava lako rad sa statističkim formulama i grafikonima. Ovaj članak nudi kratak uvod u Microsoft Excel i njegove ključne funkcije.


Osnovno finansijsko računovodstvo

Mala i srednja preduzeća koriste MS Excel softver kao program za proračune u obavljanju raznih računovodstvenih aktivnosti. Oni mogu kreirati osnovni računovodstveni program ili program čekovnih knjiga koji im omogućava da vode evidenciju o finansijskim transakcijama organizacije. Da bi ga učinili efikasnijim, računovođe mogu unositi svoje depozite i troškove u svaki red, vrlo slično kao što to rade u tradicionalnim knjigama. Unošenjem podataka na ovaj način računovođe imaju mogućnost da kreiraju grafikone i na taj način da upoređuju poslovne prihode i troškove.


Praćenje prodaje proizvoda

Softver za MS Excel tabelu omogućava korisnicima malih preduzeća da održavaju evidenciju prodaje svojih proizvoda. Ovim, vlasnici malih preduzeća mogu efikasno dizajnirati planove koji će povećati njihovu prodaju na tržištu. Održavajući potpunu evidenciju o proizvodima, vlasnici biznisa dobijaju jasnu ideju o ostvarenom napretku poslovanja u navedenom vremenskom periodu i takođe im pomažu u identifikovanju visokih i niskih trendova prodaje. Prema zvaničnicima Microsofta, “Koristeći regresionu analizu, možete proširiti trendnu liniju u grafikonu izvan stvarnih podataka kako biste predvidjeli buduće vrijednosti.”


Return on Investment [ROI]

MS Excel softver vam omogućava da precizno pratite Return On Investment. ROI daje vlasniku preduzeća jasan indikator koliko je uloženo u posao i koliko je profita ostvaren od strane preduzeća. Ako vlasnik preduzeća ima potpunu evidenciju prodaje, on će dobiti i ideju o tome koliko dugo je potrebno da dođe do sljedećeg nivoa profita.


Podaci klijenta

Mala preduzeća i organizacije koriste MS Excel tabelu za čuvanje kontakt informacija svojih klijenata i kupaca. Ove informacije služe kao baza podataka o kupcima i mogu koristiti ove informacije kako bi kontaktirali svoje korisnike. Prednost čuvanja ovih informacija u MS Excelu je da iako je list ažuriran ili su nova polja dodana u listu, ona ne utiče ili ne menja sadržaj koji je prisutan u drugim ćelijama preglednice.

Microsoft Excel se pokazao kao povoljan za svakodnevne poslovne aktivnosti. Znanje o Microsoft Excelu postalo je od suštinskog značaja za male privredne ustanove da obavljaju svakodnevne poslove i ostvaruju najbolje rezultate iz svog poslovanja. Čak i nakon tri decenije, MS Excel je i dalje najpoželjniji i korišteni softver za tabelarne proračune širom svijeta. Za specijalizovane zadatke, korisnik mora proći obuku i dobiti praktično iskustvo kako bi ga koristio na što bolji način.

Piše: Ilhana Šabanović