Stilovi učenja mogu biti stvar prošlosti, ali tipovi mentora tek dolaze na scenu. Ljudi imaju tradiciju da se prepoznaju i povežu na osnovu određenih klasifikacija njihovih sposobnosti, vještina, datuma rođenja, vjerovanja i slično. Stoga, za one koji se bave podučavanjem drugih i širenjem vlastitog znanja, pronašli smo četiri tipa mentora: pioniri, visoki letači, kreatori novih pravila i maestri.

Pioniri

Pioniri su mentori koji su na samom početku izgradnje svoje karijere edukatora i koji nastoje iskoristiti sve najnovije i najkvalitetnije tehnološke i naučne prednosti koje su im dostupne kako bi na što brži način izgradili sebe kao mentora. Oni imaju jasnu viziju, strastveni su na putu uspjeha, ali još uvijek ne pronalaze najbolji način kako da sve svoje vizije ostvare. Njihov način predavanja je inovativan, nudi mobilnost i visok nivo interakcije i ne posjeduju strah od novih i inovativnih rješenja koja mogu biti interesantna osobama koje podučavaju. Njima su velike prilike upravo mreže predavača kao što je mentor.ba, gdje će njihov opus doći do izražaja, a takmičarski duh biti motiv da napreduju i budu još bolji od ostatka svojih starijih i iskusnijih kolega.

Visoki letači

Visoki letači su mentori čija je glavna osobina multitasking. Oni su spremni u isto vrijeme ponuditi više različitih edukacija, bez prevelike analize da li su zaista u stanju zadovoljiti sve potrebe tržišta na taj način. Njihov najveći izazov su zadani rokovi i brza rješenja, koja ih mogu distancirati od drugih predavača na tržištu. Oni često nemaju izraženu viziju svoga napretka, niti razvojnu strategiju, već žive i rade u trenutku, bez prevelikog opterećenja šta će biti ili šta bi moglo biti u budućnosti. Njihova najveća prednost je što znaju kako dovesti i kvantitet i kvalitet na jedno mjesto.

Kreatori novih pravila

Ova vrsta mentora uživa analizirati. Njihov sistem rada je sačinjen od mnoštva podataka, brojki, mjerila i pokazatelja uspjeha. U njihovom radu brojevi i podaci su osnovi faktori uspjeha i kvaliteta dobro održane edukacije. Njima je nezamislivo održati predavanje bez evaluacije i feedbacka, popunjavanja različitih anketa i mjerljivih indikatora kako bi sami sebi dokazali vlastiti uspjeh. Ne vole kada njihov rad ocjenjuje neko koga nisu edukovali. Pravo donošenja suda o kvalitetu njihovog podučavanja imaju samo njihovi učenici. Na osnovu dobijenih rezultata i analiza vlastitog rada, često mijenjaju pravila i način predavanja, tražeći najbolji model koji će im donijeti najveću ocjenu na kraju obavljene edukacije. Mišljenje njihovih učenika je njihova najveća satisfakcija za napredak.

Maestri

Prednost ove vrste mentora je ta da ste otvoreni za sve. Kombinujete najbolje strategije predavanja na tržištu. Aktivno pratite tokove u procesima edukacije, pokušavate uvesti inovativnost, ispitujete reakcije publike, pratite tehnološka dostignuća i vjerujete da je cjeloživotno učenje potrebno i vama, a ne samo vašim učenicima. Nemate ustaljenu metodu predavanja, niti tačno definisan kurikulum. Ne vodite se pravilima sve dok znate da vaši učenici na taj način mogu dobiti maksimum od vaših treninga. Vaš osnovni zadatak kao predavača je da publika zaista razumije i doživi ono što predajete. Energija koju posjedujete, način i tehnika predavanja i raznovrsnost komunikacijskih i prezentacijskih vještina vas izdvajaju od drugih i čine vaša predavanja mnogo privlačnijim i interesantnijim.

Piše: Tarik Jažić