Zovu ga The Wolf of Wall Street – čovjek koji je stvorio kompaniju od milion dolara prodajom novčanih dionica najbogatijim ljudima u Sjedinjenim Državama i dotaknuo dno podjednako lahko kao što je izgradio svoju imperiju. Nakon što provodi dvije godine u zatvoru zbog prevare dobija dovoljno vremena da osmisli način kako da realizuje svoj uspjeh.

Sada je u pedesetim, i dalje je uspješan. Prepričava svoje memoare u dvije knjige i organizuje predavanja širom svijeta za ljude na temu kako da postanu uspješni lideri. U nekim od intervjua koje je dao, on ističe četiri načina da podstakne bilo koga da uradi bilo šta.

1. Vizija
„Goals have no power“ – kaže Belfort.
On zagovara nešto mnogo veće što će vas odvesti mnogo dalje – viziju. Imati viziju, prema Belfortu, jeste, ne gledati stvari loše nego gledati kako da ih učinite boljim. Kakve ovo veze ima sa uspjehom? Jednostavno, vizija spaja ljude. Svaka osoba vizualizira, i ljudi prate onoga ko ima viziju jer žele da budu dio te vizije.
Belfort smatra da osobina svakog preduzetnika jeste imati viziju i znati kako je prodati drugima, a da bi je prodali drugima moramo biti dobar govornik.

2. Upravljanje
Vaša trenutna osjećanja mogu imati veliki utjecaj na vaše ponašanje. Ako ste bijesni, negativni ili neraspoloženi nećete biti u stanju donositi dobre odluke. Kada naučite kako upravljati svojim emocijama, u svakom trenutku imat ćete kontrolu nad situacijom. Bit će vam potrebna sigurnost, stabilnost i hrabrost. Jednom, kada usavršite te tri osobine, moći ćete lahko sklapati dogovore na poslu, sa vašim poslodavcem, roditeljima, djecom itd.

3. Pomjeranje granica
Kada vam neko kaže: „Ti to ne možes.“ ili kažete sebi: „Ja to ne mogu.“ , zaustavite se. To je ograničeno uvrerenje koje gradite u sebi i sprječava vas da napravite sljedeći korak ka uspjehu. Oslobađajući se svih misli koje vas ograničavaju da idete 200 km/h umjesto 60 km/h će pomoći da napredujete. Vizualizacija je prvi korak ka uspjehu.

4. Strategija
Najefikasnija strategija prema Belfortu je ona koja koristi uvjerenje. To je osobina koja će vam pomoći da za vašu viziju sazna cijeli svijet.
“Jednom kada postanete dobri u tome, možete manipulisati ljudima i natjerati ih da urade čak i stvari koje ne žele da rade. Neka vas je stid ako to učinite, jer ako to učinite neće potrajati zbog toga što nije izdrživo. Svaki uspijeh koji budete imali trajat će kratko. Ideja je dati vrijednost ljudima. Ovo je stvar koju nisam znao sa 26 godina, mislio sam da je svrha posla u novcu, ali nije. Svrha posla je davanje vrijednosti i održavanje te vrijednosti.” Ljepilo koje sve to održava jeste da postavite visoko svoje standarde. Na taj način uvijek ćete ostvariti više, jer i ako padnete nisko i dalje ćete biti odlični.

Piše: Ilhana Šabanović